Uudelleenkäytetty vai kierrätetty?

   Vanhan lipaston laatikko

Heips🙋‍♀️

Tänään on trendikästä olla ekologinen kierrättäjä. Jos oikeesti haluat olla vakavastiotettava luonnon sankari, kaikki mitä omistat tulee olla valmistettu kierrätysjätteestä. Jos sulla nyt sattuu olemaan kaapissa vaatteet, joita ei ole valmistettu ekologisesti kierrätysmateriaalista, sä olet niin out. Tai jos sun olohuonetta komistaa vielä vanhat  tasot ja sohvat, ne pitää nyt kerralla uudistaa kaikki ympäristöystävällisellä valmistusmerkillä varustettuun tuotteeseen. Muuten et ole maapallon tulevaisuuden puolestapuhuja vaan itsekäs omanedunajattelija, narsisti, anti-vihreä, lasten ja nuorten elämän tuhoaja. 
                   Mekko verhoista

Mutta entä sitten minä itse? Olen koulutettu lasten ja nuorten parissa työskentelemään ja nuo pienet tulevaisuuden toivot on ihan parasta. Enkö ajattelekaan heidän etuaan, koska ajan moottoripyörällä🤔? Olen aina ostanut vaatteeni kirppareilta tai siis jopa ihan maksutta ottanut vastaan käytettyjä vaatteita. Ja mitä luultavammin ne ovat köyhiä kehitysmaita hyväksikäyttäneiden valtayhtiöiden liikatuotantovalmisteita. Olen siis siinäkin mielessä ilmastomuutoksen edesauttaja? Ja kodin sisustuskin on koottu sieltä täältä edullisesti tai maksutta hankkien yhtään ajattelematta, minkä sademetsän puusta esine on aikanaan valmistettu tai kuinka paljon muovia esineeseen on mahdutettu. Miten ajattelematonta toimintaa🤦‍♀️. Hyi mua.

      Puretun savupiipun tiilistä yrttimaa

Mutta mutta👀... Eikö jo kertaalleen valmistettu tuota vähemmän myrkyllisiä päästöjä, kuin se, että jokin esine valmistetaan uudelleen? Vaikka uusi kuinka valmistettaisiin jo valmistetusta, kertaalleen käytetetystä materiasta🤔. Saatko yhtään kiinni siitä, missä roikun? Yritän sanoa, että kuinka turhaa on hankkia jo olemassaolevan tilalle trendikkäästi kierrätysmateriaalista valmistettua, koska maailma on täynnä jo valmistettua, jotka sopis käyttää eka pois ennen uuden hankkimista🙄.

No. Sinä teet mitä sun täytyy tehdä , maailman pelastamiseksi. Ja mä teen, mitä mun täytyy tehdä - oman arkipäiväni pelastamiseksi😅. Tänään paan sulle joitain kuvia uudelleenkäyttötekeleistäni (isosiskoni aina nätisti puhuu mun valmistamista asioista tekeleinä🤭). Uudelleenkäyttämisessä hamsterin etuna on nähdä puut metsässä eli jos pois heitettävän vaatteen kangas on hyvä, sen leikkaan talteen. Napit, taskut ja vetoketjut, kaikki irti ja talteen. Resorit ja nauhat talteen. Kuvat ja tekstit talteen. Ja sitten kaikesta talteenotetusta voi tehdä itselleen omannäköisen. 

          Koivunvärisen ysäriteeveehyllykön yläosan uusiokäyttö








Kangas on materiaalina monikäyttöinen. Tiesithän, että pöytäliinasta saa mekon, verhoista näpsästi housupuvun, T-paidasta koristetyynynpäällisen ja seinäryijystä takin. Myös muut materiaalit ovat helposti muunneltavissa alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan. Voit laittaa lasin tilalle kattolamppuun metallisen pyöreän uunivuoan tunnelman luojaksi ja kirjahyllyn sivupalkin nokkaan lintulaudan. Kolariauton lauenneesta turvatyynystä saa mahtuvan palloilukassin ja vanhanajan pesualtaasta lintujen juomapaikan. Ei aina ole pakko käyttää tuotetta siihen tarkoitettuun asiaan tai ostaa uutta tavaraa tarvitsemaansa.  Tarvitset vain mielikuvitusta ja heittäytymistä kaavojen ulkopuolelle. Kokeile. Haasta itsesi. Näe muuttuvat tekijät ja esineen tai asian uudelleenkäyttömahdollisuus. 











Isoäidin kirjahyllyn sivujalka lintujen ruokintapaikalla


Olipas kiva, kun kierrätit ajatuksiasi hetken seurassani💖
🙋‍♀️paula


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eläkeläinen kiikkustuolissa

Kasaria

Talven lyhty ja kesän kasvihuone